środa, 9 kwietnia 2014

Puszyste pancakes na maślance

 Już od dawna " chodziły za mną " te puszyste, mięciutkie i pachnące placuszki. A skoro już szaleć, to do końca...dlatego podałam je z sosem czekoladowym. No cóż, najwyżej jutro pojeżdżę dłużej na rowerze. Wybrałam wersję z maślanką w składzie, bo najbardziej mi smakuje ten właśnie przepis.





Pancakes na maślance



SKŁADNIKI:

- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 szklanki  maślanki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/ 4 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody 
- 1 jajko
- szczypta soli



Najpierw łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodajemy składniki wilgotne i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajcie, aby roztopione masło było dobrze przestudzone !!! Ja tylko przed usmażeniem pierwszej partii natłuszczam patelnię, później już nie trzeba. Pancakes smażymy z obu stron na złoty kolor.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz