piątek, 4 kwietnia 2014

Tarta serowa

                                                                                                                                 
 Witam wszystkich, to mój pierwszy post więc proszę Was o wyrozumiałość. Z każdym nowym postaram się być lepsza, przepisy jeszcze smaczniejsze i proste do przygotowania. To tyle tytułem wstępu. Zajmijmy się naszą bohaterką, oto ona...


Tarta serowa na wiejskim twarogu






Składniki na kruche ciasto:
- pół kostki margaryny
-szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru
-szczypta soli
- 2 jajka

Z podanych składników szybciutko zagniatamy ciasto, na koniec formujemy z niego kulę i zostawiamy w lodówce na jakieś 30 minut. Gdy już je schłodzimy, posypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy nasze ciasto. Za pomocą wałka, przekładamy je do formy na tartę. Ja użyłam formy ceramicznej. Nasz spód do tarty podpiekamy około 20 minut, w temperaturze 180 st. Bardzo ważne, aby ciasto potraktować widelcem, robiąc dużo nakłuć, żeby nie tworzyły nam się żadne pęcherzyki. Dodatkowo możemy rozłożyć papier do pieczenia na wierchu ciasta, rozsypać trochę fasoli, grochu itp. Zapewne znacie ten patent ;)


Składniki na masę serową:
- 250 g tłustego twarogu
- serek homogenizowany
- cukier wanilinowy
-1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka skrobii ziemniaczanej
- sok z cytryny
- 2 jajka
-5, 6 czerwonych jabłek

Masa jest bardzo prosta do wykonania. Na początek miksujemy jajka z cukrem. Następnie naprzemiennie dodajemy twaróg i serek homogenizowany. Pod koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeszcze chwilka w lodóweczce, a my w tym czasie obieramy nasze jabłka, tak, aby skórki były jak najdłuższe. Układamy z nich różyczki, które będziemy układać na masie serowej. Jeśli chcecie, możecie użyć dowolnych owoców zamiast mojej propozycji, która jest bardzo efektowna, ale problematyczna w spożywaniu :)






Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto, układamy wybrane owoce i pieczemy jeszcze 30 minut. 

Powodzenia i smacznego :)
Agata






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz