Składniki na 12 szt:
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka migdałów
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych ( opcjonalnie)
- 0,5 szklanki żurawiny lub rodzynek
- 3 łyżki miodu
- 2/3 szklanki wody
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temp. pieczenia: 180 stopni
Płatki, orzechy, migdały miksujemy następnie dodajemy żurawinę, wiórki i miód. Powoli dodajemy wodę, konsystencja powinna być dosyć zwarta. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości łyżki, układamy na papierze do pieczenia i troszkę spłaszczamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku.
Jestem wielbicielką takich ciastek:-)
OdpowiedzUsuń