wtorek, 31 marca 2015

Krem cytrynowy



Cudowny, orzeźwiający i pyszny krem cytrynowy może być samodzielnym deserem lub wypełnieniem do tart, wafli czy kruchych ciasteczek. Dziś przedstawiam Wam podstawowy przepis na krem, wkrótce podzielę się z Wami przepisem na tartę cytrynową. Jeśli nie przepadacie za cytrynami, możecie użyć zamiast nich pomarańczy. Na pewno krem będzie równie pyszny.

Składniki:
- 4 żółtka
- 1 cytryna + skórka
- 1/4 l mleka
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru


W rondelku zagotowujemy mleko z mąką. W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem, do białości.
Żółtka stawiamy na małym ogniu i powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Dopiero gdy masa wyraźnie zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia. Po całkowitym ostygnięciu dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową. 












środa, 25 marca 2015

Koktajl truskawkowy

Podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony koktajl, czyli koktajl truskawkowy na bazie jogurtu.
Możecie go zrobić zarówno w sezonie zimowym z truskawek mrożonych, a w lecie z naszych świeżych, polskich truskawek.





SKŁADNIKI:

- 150 ml jogurtu naturalnego
- garść mrożonych lub świeżych truskawek
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- łyżka mleka


Podane składniki wystarczy zblendować i mamy pyszny, orzeźwiający i sycący koktajl!

wtorek, 24 marca 2015

Domowa granola

  Moim ulubionym zimowym śniadaniem jest gorąca owsianka. Ale kiedy robi się cieplej, świeci słońce i zarzucamy na siebie lżejsze ciuszki, ja przerzucam się na lżejsze śniadanie. Ale z płatków owsianych wcale nie rezygnuję. Moja domowa granola jest bardzo mało wymagająca. Na blasze do pieczenia rozsypuję moje ulubione płatki owsiane i wybieram dodatki. Dla mnie obowiązkowo muszą być płatki migdałowe i wiórki kokosowe, i dowolne orzechy.Można także dodać przyprawy np. cynamon, imbir itp. Przygotowaną mieszankę piekę w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Po ostygnięciu dorzucam dużo żurawiny, czasami morele i śliwki. Gotową granolę przesypuję do słoika i codziennie rano cieszę się jej smakiem. Zajadam oczywiście z naturalnym jogurtem i miodem, albo sokiem malinowym. Polecam!






piątek, 13 marca 2015

Zdrowy deser z awokado

Jak wiecie awokado jest bardzo, bardzo zdrowe. Szczególnie polecane jest osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu. Zazwyczaj używane jest do sałatek albo guacamole. A ja znalazłam przepis na zdrowy deser z awokado w roli głównej. Z podanych składników wyczarujecie deser dla dwóch osób. 

1 dojrzałe awokado
1 duży banan
1/4 szklanki mleczka migdalowego 
1 łyżka kakao
miód według uznania 
płatki migdałowe 

Wszystkie składniki blendujemy, przelewamy do pucharków, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy na moment do lodówki. 















poniedziałek, 9 marca 2015

Serniczki bez pieczenia





To był spontaniczny deser. Miałam ochotę na sernik, ale niekoniecznie na jego pieczenie. Wiadomo, że sernik do najłatwiejszych ciast nie należy, piekę go zazwyczaj tylko na święta. A tu przyszedł mi taki pomysł do głowy na szybkie zaspokojenie serowego głodu. 

Składniki :
200 g półtłustego twarogu
100 ml śmietany 36%
cukier puder wg uznania  
100 g moreli suszonych
skórka z cytryny 
powidła śliwkowe


W jednej misce ubijamy śmietanę,  w drugiej ucieramy zmielony ser wraz cukrem pudrem. Do sera dodajemy po trochu ubitej śmietany,delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone morele oraz skórkę cytrynowy. Na spód małego  pucharka lub słoiczka nakładamy łyżkę powideł, następnie warstwę serową. Na wierzch dajemy odrobinę powideł i układamy kawałki moreli. Przepis na cztery deserki.