sobota, 16 sierpnia 2014

Kremowe semifreddo z orzechami włoskimi

Tyle czasu zanosiłam się ze zrobieniem tego deseru, nie wiem czemu aż tyle czasu mi to zajęło...Bo deser jest naprawdę prosty, a że pyszny to chyba nie muszę mówić. Właściwie SEMIFREDDO to coś pomiędzy kremem a domowymi lodami. Bazą do przygotowania jest dobrze nam znany z dzieciństwa kogel- mogel, miesza się go z dobrze ubitą śmietanką 36%...i gotowe :)

Składniki ( 4 większe, lub 6 mniejszych porcji ):
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml śmietanki 36 %
- pokruszone orzechy włoskie
- wiórki z gorzkiej czekolady
- esencja lub syrop waniliowy

Czas przygotowania: 15 min

Czas chłodzenia: 2- 3 godz.

Najpierw z żółtek i cukru ucieramy kogel- mogel. W drugim naczyniu ubijamy śmietankę z esencją. Następnie obie masy delikatnie mieszamy, tak aby nie straciły puszystości. Masę wylewamy do pucharków lub innych naczyń, posypujemy wiórkami i orzechami, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.

UWAGA... pyszne:)


Semifreddo w całej swojej okazałości...


...można je także jeść prosto z pucharków:)















1 komentarz: