Składniki ( 4 większe, lub 6 mniejszych porcji ):
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml śmietanki 36 %
- pokruszone orzechy włoskie
- wiórki z gorzkiej czekolady
- esencja lub syrop waniliowy
Czas przygotowania: 15 min
Czas chłodzenia: 2- 3 godz.
Najpierw z żółtek i cukru ucieramy kogel- mogel. W drugim naczyniu ubijamy śmietankę z esencją. Następnie obie masy delikatnie mieszamy, tak aby nie straciły puszystości. Masę wylewamy do pucharków lub innych naczyń, posypujemy wiórkami i orzechami, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.
UWAGA... pyszne:)
Semifreddo w całej swojej okazałości... |
...można je także jeść prosto z pucharków:) |
Mmm, bardzo apetycznie prezentuje się Twoja wersja :)
OdpowiedzUsuń