- 1 kg sera (ja użyłam sera President)
- 160 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 40 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 100 g żurawiny suszonej
Najpierw ucieramy ser z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając powoli dodajemy ser. Do powstałej masy dodajemy na przemian mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajka. Na koniec dodajemy żurawinę obtoczoną w mące. Ciasto wlewamy do tortownicy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 170 stopniach, ok. 1 godziny.Pod tortownicą możemy ustawić naczynie z wodą, dzięki temu sernik będzie wilgotny. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w wyłączonym piecu na 15 min, można uchylić jego drzwiczki.
Masa krówkowa :
- 1/2 kg krówek ciągutek
- 40 g masła
- 1/4 szklanki mleka (jeśli masa będzie zbyt gęsta)
1/2 kg krówek mlecznych roztapiamy z masłem na wolnym ogniu. Cały czas mieszając dodajemy mleko, aż masa będzie jednolita. Masę trochę studzimy i wylewamy na ostudzony sernik.
Mmm, wygląda znakomicie :) Jestem pewna, że był pyszny :)
OdpowiedzUsuń