czwartek, 18 grudnia 2014

Strudel z jabłkami i marcepanem

Powiem Wam, że te święta jakoś wyjątkowo mnie nastrajają na różne wypieki. Pomimo tego, że mam mało czasu to pieczenie mnie relaksuje. Życzę Wam, abyscie  w tej przedświątecznej bieganinie nie zatracili przyjemności z gotowania:)

A dziś na tapetę idzie strudel, czyli taka drożdżowa rolada. Przygotowanie to jakieś 30 minut, plus 1 godzina wyrastania ciasta. Przepis znalazłam w gazecie, z tym że ciasto zrobiłam z połowy porcji. Ale podam Wam przepis oryginalny, z którego zrobicie 2 strudle. Aha, ja przełożyłam ciasto jabłkami, które w lato zamknęłam w słoiku własnoręcznie (pyszne antonówki). Ale możecie strudla przełożyć masą makową, serową albo powidłami. Na pewno będzie pyszny. Chociaż pierzynka marcepanowa i jabłka, to jest to;)

Składniki :
- 500 g mąki pszennej 
- 75 g masła 
- 30 g drożdży  
- 70 g cukru
- 250 ml mleka 
- roztrzepane jajko do posmarowania strudla przed pieczeniem
- jabłka do przełożenia 
- masa marcepanowa
- anyż gwiaździsty do dekoracji 


Masło rozpuszczamy i studzimy. W podgrzanym mleku roztapiamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po podanym czasie łączymy rozczyn z masłem i resztą składników. Zostawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie,  wyrabiamy je rękoma i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt,  rozsmarowujemy nasze jabłka i zawijamy roladę. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy ok.40 minut.

Gdy ciasto wystygnie, pokrywamy je rozwalkowaną masą marcepanową. Ja ozdobiłam strudla anyżem i kuleczkami z marcepanu, obtoczonymi w cukrze pudrze. 

Oto mój zimowy strudel z jabłkami i marcepanem. Mam nadzieję, że Wam posmakuje...


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz