A dziś na tapetę idzie strudel, czyli taka drożdżowa rolada. Przygotowanie to jakieś 30 minut, plus 1 godzina wyrastania ciasta. Przepis znalazłam w gazecie, z tym że ciasto zrobiłam z połowy porcji. Ale podam Wam przepis oryginalny, z którego zrobicie 2 strudle. Aha, ja przełożyłam ciasto jabłkami, które w lato zamknęłam w słoiku własnoręcznie (pyszne antonówki). Ale możecie strudla przełożyć masą makową, serową albo powidłami. Na pewno będzie pyszny. Chociaż pierzynka marcepanowa i jabłka, to jest to;)
Składniki :
- 500 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 30 g drożdży
- 70 g cukru
- 250 ml mleka
- roztrzepane jajko do posmarowania strudla przed pieczeniem
- jabłka do przełożenia
- masa marcepanowa
- anyż gwiaździsty do dekoracji
Masło rozpuszczamy i studzimy. W podgrzanym mleku roztapiamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po podanym czasie łączymy rozczyn z masłem i resztą składników. Zostawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je rękoma i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy nasze jabłka i zawijamy roladę. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy ok.40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, pokrywamy je rozwalkowaną masą marcepanową. Ja ozdobiłam strudla anyżem i kuleczkami z marcepanu, obtoczonymi w cukrze pudrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz