piątek, 27 lutego 2015

Strucla warszawska

Składniki :
3 szklanki mąki (1 szklanka=170g)
5 dkg drożdży
2 całe jajka
1/3 szklanki cukru
100 g masła
3/4 szklanki mleka
cukier waniliowy
100 g marmolady lub powideł śliwkowych

Masło roztapiamy . Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodajemy po jednej łyżce cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. W międzyczasie przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do mąki rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, resztę mleka. Na koniec wgniatamy ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy min. 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na duży prostokąt, który smarujemy marmoladą. Zawijamy w roladę, można też zapleść w warkocz. Pieczemy 40-50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz