wtorek, 24 czerwca 2014

Apple Pie

Przepraszam, że tak długo nic nie wrzucałam na bloga. Ale teraz wracam ze zdwojoną energią, dziś mam dla Was dwa przepisy. Na pierwszy ogień idzie pyszne, aromatyczne Apple Pie, z dużymi kawałkami jabłek.

Przepis na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
Bardzo ważne, abyście szybko zagnietli ciasto, musi ono wylądować na 1 godzinę w lodówce, dla niecierpliwych 30 min. w zamrażalniku ;) Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 2 części, większą ok.3/4 przeznaczamy na wyklejenie spodu i boków tortownicy, 1/4 na wierzch, zostawiamy tę część jeszcze w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 st., pieczemy jakieś 30 min.

Jabłka:
- 4 duże zielone jabłka
- 1 cukier waniliowy
- dużo cynamonu
- sok z całej cytryny
Jabłka kroimy w półplasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i cynamon. Chowamy na chwilę do lodówki. Wyciągamy, gdy ciasto będzie już podpieczone, wykładamy na nie jabłka. Z pozostałej części ciasta robimy plecionkę na wierzch ciasta. Niestety na zdjęciach nie udało mi się tego uchwycić:( Można też po prostu ciasto rozwałkować i przykryć wierzch całością. Górę smarujemy masłem, żeby się ładnie zarumieniła. Pieczemy do tej pory, aż będzie ładny, złoty kolor.




Udanej zabawy w kuchni, bo pamiętajcie, że pieczenie to sama przyjemność :)


2 komentarze: