poniedziałek, 10 listopada 2014

Nutki w cynamonowym lukrze przekładane dżemem

-190 g mąki
-80 g masła
-1 jajko
-65 g cukru pudru
-1/4 łyżeczki proszku d/p
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka soku z pomarańczy
-dżem owocowy do przełożenia

Najpierw zagniatamy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, sok, na koniec mąkę z proszkiem i cynamon. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 24 godz. Po schlodzeniu ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i wykrawamy kształt nutki. Pieczemy na papierze w 180 stopniach ok.15 minut. Po upieczeniu jedną nutkę smarujemy dżemem, nakładamy drugą i polewamy ją lukrem.

Lukier cynamonowy :
Ciężko podać dokładne proporcje, istotne jest aby cukier puder rozmieszać z odrobiną wrzątku i sokiem z cytryny, dopiero na koniec dodać cynamon. Lukier nie może być za rzadki, dlatego nie dodawajcie dużo wody, lepiej mniej niż więcej.






1 komentarz: