wtorek, 4 listopada 2014

Placek dyniowo- jabłkowy

Mam dla Was świetny pomysł na wykorzystanie miąższu z dyni, który został Wam zapewne po wydrążeniu dyń na Halloween. Ciacho szybkie, łatwe i smaczne. Wprawdzie jest niskie, ale za ta bardzo wilgotne i aromatyczne.




Składniki :
- 1 szklanka( czyli 17 dkg) mąki 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1/2 szklanki roztopionego masła 
- 1/2 szklanki miąższu z dyni 
- 3 jajka 
- 1 1/2 łyżeczki proszku d/p
- cynamon, goździki,  imbir 
- sok z pomarańczy
- 1 jabłko 
- cukier puder 

Miąższ z dyni miksujemy razem z odrobiną soku pomarańczowego, dodajemy jajka, cukier, mąkę,  na samym końcu masło i przyprawy.  Możecie dodać także żurawinę lub orzechy. Na wierzch układamy cienkie plastry jabłka. Pieczemy w temp. 180 stopni ok.35 min do "suchego patyczka ". Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. 

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z PEWNOŚCIĄ PYSZNE! ZAPRASZAM NA SZARLOTKĘ Z DYNIĄ POD BEZĄ:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/szarlotka-z-dynia-pod-bezowa-chmurka.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, jestem pewna, że smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń