piątek, 12 grudnia 2014

Pulchne pierniczki na choinkę

Cudowne, pulchne, mięciutkie i pachnące... Zupełnie przypadkiem znalazłam ten przepis i musiałam go wypróbować! Jest świetny, pierniczki nie muszą leżakować,bo od razu są mięciutkie. Świetne na prezent pod choinkę :)


















Składniki :
-2 szklanki mąki tortowej 
- 40 g masła 
- 25 g drożdży 
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru 
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy korzenne
- 1 czubata łyżka miodu 

Najpierw rozpuszczamy masło z miodem, następnie wkruszamy drożdże. Rozczyn studzimy i wlewamy do mąki wymieszanej z sodą, przyprawą i cukrem na koniec dajemy jajko. Zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.7 mm, wykrawamy kształty i pieczemy 8-10 min.w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz