Składniki :
800 g dyni
60 g masła
100 g kwaśnej śmietany
2 pomarańcze
szklanka cukru
szklanka mąki kukurydzianej
esencja waniliowa
4 jajka
Pokrojoną w kostkę dynię dusimy pod przykryciem z sokiem i skórką z 1 pomarańczy. Gdy zmięknie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia. Do jeszcze ciepłej dyni dodajemy masło i esencję, blendujemy na papkę. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem, odstawiamy na chwilę. Do masy dyniowej dodajemy sok i skórkę z kolejnej pomarańczy, cały czas miksując dodajemy śmietanę, masę jajeczną oraz mąkę. Wylewamy do formy wyłożonej folią ( tak, tak wiem masa jest bardzo rzadka,ale taka ma być) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach nie dłużej niż 60 minut. Dłużej pieczone traci na smaku! Po ostudzeniu ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, dopiero wtedy smakuje najlepiej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz