czwartek, 8 maja 2014

Brownie z kremem porzeczkowym dla mamy

Już niedługo 26 maj, czyli Dzień Matki. Moja mama bardzo lubi ciasto czekoladowe, ale zwykłe brownie jest troszkę nudne a z kremem porzeczkowym zyskuje zupełnie nowe oblicze. Słodycz czekolady i kwaśny smak porzeczki stanowią wspaniały duet, no i pięknie wyglądają. 


Ciasto czekoladowe:                                                                  
- 1 margaryna                                                                             
- 1/3 szklanki mąki                                                                      
- 2 cukry waniliowe
- 1 czekolada gorzka
- 1 czekolada mleczna
- 5 jajek

Roztapiamy tłuszcz z czekoladą w kąpieli wodnej. Pozwalamy masie ostygnąć. Następnie do czekolady dodajemy cukier, mąkę i jajka i miksujemy krótko na średnich obrotach. Pieczemy na papierze, w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut.


Krem porzeczkowy:
- 1 serek naturalny Twój smak
- 1/2 szklanki cukru pudru
- troszkę śmietany kremówki
- mrożone, czarne porzeczki

Serek naturalny miksujemy z taką ilością śmietanki, aby krem nie był zbyt rzadki. Dodajemy cukier puder. Wcześniej pozwalamy porzeczkom się rozmrozić, kiedy już będą gotowe delikatnie łączymy je z masą. Pozostałym sokiem polewamy wierzch kremu. Możecie również przełożyć brownie kremem, a wierzch posypać cukrem pudrem. 




Pozdrowienia dla wszystkich mam:)

1 komentarz:

  1. mmm :) cudo ! :)
    ps. dziękuję za zgłoszenie przepisu do konkursu! :)

    OdpowiedzUsuń