czwartek, 24 lipca 2014

Malinowa ambrozja

Cudownie pyszny w swojej prostocie deser z wykorzystaniem tego, co latem najlepsze...Nie będę tutaj rozpisywać się nad przepisem. Bo w tym przypadku przepisem na sukces są świeżutkie maliny i dobrze ubity krem. Jeśli wolicie coś lżejszego, polecam połączyć mascarpone z jogurtem naturalnym i odrobiną cukru pudru. Jeśli natomiast nie liczycie kalorii, to mascarpone ubijcie ze śmietaną kremówką. Wszystkiego pysznego :)





Mus z papierówek prosto z drzewa



Mus jabłkowy:
- 0,5 kg papierówek( tylko i wyłącznie)
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy pomarańczy


Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy cukier i sok, miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. Mus jest gotowy. Możemy przelać sam mus do pucharków, ale ja polecam połączenie z jogurtem naturalnym. Pycha!

środa, 23 lipca 2014

Deser bezowy z musem owocowym




Idealny deser na upalną niedzielę, którym zrobicie wrażenie na swoich gościach. 

Potrzebujemy:
- kilka gotowych bezików
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru
- garść malin i porzeczek
- sok z połowy cytryny
- owoce do przyozdobienia







Mascarpone ubijamy ze śmietanką, pod koniec dodajemy cukier puder. Masę schładzamy w lodówce. W tym czasie w blenderze miksujemy maliny i porzeczki, dodajemy sok z cytryny.  Przygotowujemy pucharki do deserów, na dno nakładamy mus owocowy, następnie masę mascarpone a na nią pokruszone beziki, i jeszcze raz to samo. Górę deseru przyozdabiamy owocami i miętą. 






niedziela, 6 lipca 2014

Hummus z koperkiem



Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- chilli
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- garść sezamu

Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Najlepiej smakuje schłodzony, z chrupiącym pieczywem lub chlebkiem pita.


sobota, 5 lipca 2014

Domowe pesto bazyliowe



POTRZEBUJEMY:
- 2 DONICZKI BAZYLII
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- PAPRYCZKĘ CHILLI
- GARŚĆ ZIAREN SŁONECZNIKA
- OLIWĘ Z OLIWEK
- SÓL I PIEPRZ

Wszystkie składniki blendujemy, oliwy dajemy na wyczucie, w zależności od pożądanej konsystencji.

Idealne do chrupiącej bagietki, makaronu, pizzy...Mój blog poświęcony jest słodkościom, ale czasami robię wyjątki. Chociażby dla mojego ulubionego pesto. Uwierzcie mi zrobienie go nie zajmuje wiele czasu a w smaku jest o niebo lepsze od  pesto ze słoika( fuj)!





Szwajcarskie ciasto kokosowo- śliwkowe




PRZEPIS ZNALAZŁAM W GAZETCE ZE SZWAJCARSKIMI PRZYSMAKAMI. W ORYGINALE JEST TO NADZIENIE MIGDAŁOWO-ŚLIWKOWE. JA ZAMIAST SPROSZKOWANYCH MIGDAŁÓW UŻYŁAM WIÓRKÓW KOKOSOWYCH. TEŻ WYSZŁO SMACZNIE:)


SKŁADNIKI:
-CIASTO FRANCUSKIE
-250G ŚLIWEK SUSZONYCH
-0,5 LITRA WODY
-150G WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
-3 ŁYŻKI SYROPU WANILIOWEGO
-SOK Z CYTRYNY LUB POMARAŃCZY

ŚLIWKI NAMACZAMY WE WRZĄTKU I ODSTAWIAMY NA GODZINĘ. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 200 STOPNI. CIASTO FRANCUSKIE DZIELIMY NA 2 CZĘŚCI. JEDNĄ CZĘŚĆ WYKŁADAMY NA FORMĘ DO TARTY. ODSTAWIAMY DO LODÓWKI. W TYM CZASIE MIKSUJEMY ŚLIWKI Z SYROPEM I ODROBINĄ WODY NA PUREE. NASTEPNIE MIKSUJEMY WIÓRKI Z SOKIEM Z CYTRYNY. NAJPIERW CIADSTO SMARUJEMY MASĄ KOKOSOWĄ, NASTĘPNIE ŚLIWKOWĄ. PRZYKRYWAMY DRUGIM PŁATEM CIASTA. PIECZEMY OK. 30 MINUT. PO CZYM CIASTO POWINNO POLEŻEĆ 15 MIN. W WYŁĄCZONYM PIECU.
 PO OSTYGNIĘCIU POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.