czwartek, 18 grudnia 2014

Strudel z jabłkami i marcepanem

Powiem Wam, że te święta jakoś wyjątkowo mnie nastrajają na różne wypieki. Pomimo tego, że mam mało czasu to pieczenie mnie relaksuje. Życzę Wam, abyscie  w tej przedświątecznej bieganinie nie zatracili przyjemności z gotowania:)

A dziś na tapetę idzie strudel, czyli taka drożdżowa rolada. Przygotowanie to jakieś 30 minut, plus 1 godzina wyrastania ciasta. Przepis znalazłam w gazecie, z tym że ciasto zrobiłam z połowy porcji. Ale podam Wam przepis oryginalny, z którego zrobicie 2 strudle. Aha, ja przełożyłam ciasto jabłkami, które w lato zamknęłam w słoiku własnoręcznie (pyszne antonówki). Ale możecie strudla przełożyć masą makową, serową albo powidłami. Na pewno będzie pyszny. Chociaż pierzynka marcepanowa i jabłka, to jest to;)

Składniki :
- 500 g mąki pszennej 
- 75 g masła 
- 30 g drożdży  
- 70 g cukru
- 250 ml mleka 
- roztrzepane jajko do posmarowania strudla przed pieczeniem
- jabłka do przełożenia 
- masa marcepanowa
- anyż gwiaździsty do dekoracji 


Masło rozpuszczamy i studzimy. W podgrzanym mleku roztapiamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po podanym czasie łączymy rozczyn z masłem i resztą składników. Zostawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie,  wyrabiamy je rękoma i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt,  rozsmarowujemy nasze jabłka i zawijamy roladę. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy ok.40 minut.

Gdy ciasto wystygnie, pokrywamy je rozwalkowaną masą marcepanową. Ja ozdobiłam strudla anyżem i kuleczkami z marcepanu, obtoczonymi w cukrze pudrze. 

Oto mój zimowy strudel z jabłkami i marcepanem. Mam nadzieję, że Wam posmakuje...


























poniedziałek, 15 grudnia 2014

Sernik z żurawiną i masą krówkową

Serniki są dla mnie zawsze wyzwaniem. Dlatego szukam w miarę prostego i szybkiego przepisu. Z tego sernika jestem bardzo zadowolona. Jest wilgotny, nie rozpada się a najfajniejszy w nim jest balans smaków. Kwasek żurawiny i słodycz masy z krówek, dla mnie połączenie idealne. Polecam go także osobom zabieganym, a przed świętami szczególnie dla każdego z nas doba jest za krótka. Sernik pieczemy ok. 1 godziny, czas przygotowania to góra 20 minut. No i nie musicie stać przy piekarniku i modlić się, by sernik nie opadł, mnie urósł, może nie spektakularnie, ale równomiernie. Ten sernik na pewno zagości na moim świątecznym stole. Może także i na Waszym?...



Składniki:
- 1 kg sera (ja użyłam sera President) 
- 160 g miękkiego masła 
- 4 jajka 
- 40 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
- 70 g cukru 
- 2 op. cukru waniliowego 
- 100 g żurawiny suszonej  


Najpierw ucieramy ser z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając powoli dodajemy ser. Do powstałej masy dodajemy na przemian mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajka. Na koniec dodajemy żurawinę obtoczoną w mące. Ciasto wlewamy do tortownicy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika,  pieczemy w 170 stopniach,  ok. 1 godziny.Pod tortownicą możemy ustawić naczynie z wodą, dzięki temu sernik będzie wilgotny. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w wyłączonym piecu na 15 min, można uchylić jego drzwiczki. 

Masa krówkowa :
- 1/2 kg krówek ciągutek 
- 40 g masła 
- 1/4 szklanki mleka (jeśli masa będzie zbyt gęsta) 

1/2 kg krówek mlecznych roztapiamy z masłem na wolnym ogniu. Cały czas mieszając dodajemy mleko, aż masa będzie jednolita. Masę trochę studzimy i wylewamy na ostudzony sernik.
























piątek, 12 grudnia 2014

Pulchne pierniczki na choinkę

Cudowne, pulchne, mięciutkie i pachnące... Zupełnie przypadkiem znalazłam ten przepis i musiałam go wypróbować! Jest świetny, pierniczki nie muszą leżakować,bo od razu są mięciutkie. Świetne na prezent pod choinkę :)


















Składniki :
-2 szklanki mąki tortowej 
- 40 g masła 
- 25 g drożdży 
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru 
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy korzenne
- 1 czubata łyżka miodu 

Najpierw rozpuszczamy masło z miodem, następnie wkruszamy drożdże. Rozczyn studzimy i wlewamy do mąki wymieszanej z sodą, przyprawą i cukrem na koniec dajemy jajko. Zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.7 mm, wykrawamy kształty i pieczemy 8-10 min.w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

piątek, 14 listopada 2014

Wilgotne muffiny czekoladowe

Pamiętacie moje muffiny jogurtowe z jabłkiem. Postanowiłam na bazie tamtego przepisu upiec muffiny czekoladowe. Zamiast cynamonu dodałam czekoladę w proszku, a dokładnie 2 łyżeczki (można również kakao), do środka dodałam żurawinę, można dodać np.orzechy lub kawałki czekolady. Tutaj znajdziecie przepis :http://slodkiegocos.blogspot.com/2014/11/muffiny-jogurtowe-z-jabkiem.html?m=1






poniedziałek, 10 listopada 2014

Nutki w cynamonowym lukrze przekładane dżemem

-190 g mąki
-80 g masła
-1 jajko
-65 g cukru pudru
-1/4 łyżeczki proszku d/p
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka soku z pomarańczy
-dżem owocowy do przełożenia

Najpierw zagniatamy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, sok, na koniec mąkę z proszkiem i cynamon. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 24 godz. Po schlodzeniu ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i wykrawamy kształt nutki. Pieczemy na papierze w 180 stopniach ok.15 minut. Po upieczeniu jedną nutkę smarujemy dżemem, nakładamy drugą i polewamy ją lukrem.

Lukier cynamonowy :
Ciężko podać dokładne proporcje, istotne jest aby cukier puder rozmieszać z odrobiną wrzątku i sokiem z cytryny, dopiero na koniec dodać cynamon. Lukier nie może być za rzadki, dlatego nie dodawajcie dużo wody, lepiej mniej niż więcej.






środa, 5 listopada 2014

Muffiny jogurtowe z jabłkiem

Pycha,  pycha i jeszcze raz pycha. Są to najlepsze muffiny jakie kiedykolwiek upiekłam.  Zapach cynamonu i jabłek w jesienny wieczór to najpiękniejszy zapach. Jogurt sprawia, że muffiny są wilgotne, również za sprawą kawałków jabłka.


Składniki suche:
-1 1/2 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku d /p
-1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre :
-2 jajka
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-1/4 szklanki mleka
-1/4 szklanki oleju
-1 jabłko

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.  W jednej misce mieszamy suche składniki,  w drugiej mokre.Do mokrej masy dodajemy sypkie produkty. Na koniec dodajemy jabłko obrane i pokrojone w kostkę.  Masę rozlewamy do foremek na muffiny i pieczemy ok. 25 minut.






wtorek, 4 listopada 2014

Placek dyniowo- jabłkowy

Mam dla Was świetny pomysł na wykorzystanie miąższu z dyni, który został Wam zapewne po wydrążeniu dyń na Halloween. Ciacho szybkie, łatwe i smaczne. Wprawdzie jest niskie, ale za ta bardzo wilgotne i aromatyczne.




Składniki :
- 1 szklanka( czyli 17 dkg) mąki 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1/2 szklanki roztopionego masła 
- 1/2 szklanki miąższu z dyni 
- 3 jajka 
- 1 1/2 łyżeczki proszku d/p
- cynamon, goździki,  imbir 
- sok z pomarańczy
- 1 jabłko 
- cukier puder 

Miąższ z dyni miksujemy razem z odrobiną soku pomarańczowego, dodajemy jajka, cukier, mąkę,  na samym końcu masło i przyprawy.  Możecie dodać także żurawinę lub orzechy. Na wierzch układamy cienkie plastry jabłka. Pieczemy w temp. 180 stopni ok.35 min do "suchego patyczka ". Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. 

sobota, 27 września 2014

Szybkie muffiny bananowe



Składniki na 12 dużych muffinów:

- 3 banany
- 1 jajko 
- 1/2 szkl. jogurtu
- 1/2 szkl. roztopionego masła
- 1 3/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku d/p  
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- pocięta żurawina
- orzechy włoskie

- czekolada i masło do polewy



Temperatura i czas pieczenia: 180 stopni, 20 minut



Główna zasada pieczenia muffinów to mieszanie składników suchych w jednym naczyniu, a mokrych w drugim. Kiedy już to zrobimy to mieszamy ze sobą zawartość obu naczyń i powstałą masą wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, ponieważ ładnie wyrosną. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, polewamy muffiny czekoladową glazurą (1 tabliczka czekolady + 1/3 kostki masła). Posypujemy orzechami włoskimi i gotowe :)







czwartek, 18 września 2014

Czekoladowe "kanapki"


Pod tym tajemniczym tytułem kryje się... brownie:) Tradycyjnie robię je z mojego ulubionego przepisu: http://slodkiegocos.blogspot.com/2014/07/mini-brownie-z-owocami-i-kremem.html




Moje brownie nie jest wyrośnięte, ale dzięki temu jest bardzo, bardzo czekoladowe i rozpływające się w ustach. Ciasto upiekłam w prostokątnej formie. Po ostygnięciu pokroiłam je na 8 części, powiedzmy kwadratowych;)




Dla zwiększenia apetytu, wierzch moich kanapeczek posmarowałam masą mascarpone. Na którą przepis znajdziecie w poprzednim linku. Na koniec dużo malin, borówek, listek mięty i delikatne oprószenie cukrem pudrem...





Jak Wam się podoba?...

Placuszki ziemniaczano- serowe

Na pomysł takich placuszków wpadłam w momencie, kiedy został mi nadmiar farszu do ruskich pierogów. Oczywiście są to placki wegetariańskie, ponieważ nie ma w nich boczku tylko podsmażona cebulka. Najlepsze są mocno przyprawione, dlatego dałam dużo pieprzu i majeranku...


Składniki:

- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g tłustego twarogu
- podsmażona 1 cebulka
- 1 jajko
- łyżka mleka
- łyżka bułki tartej
- mąka do panierowania
- majeranek, pieprz, sól,
- pęczek szczypiorku
- olej do smażenia



Obrane ziemniaki gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy ziemniaki ostygną przepuszczamy je przez praskę, dodajemy pokruszony twaróg i cebulę. Wszystko mieszamy i dobrze przyprawiamy. Dodajemy jajko, mleko i tartą bułkę. Na koniec posiekany szczypiorek. Formujemy małe placuszki, które obtaczamy w mącę. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron aż do zarumienienia. Placuszki proponuję podawać z buraczkami lub surówką z marchewki. Smacznego :)






Najlepsze ciasto na pierogi

Czy próbowaliście kiedyś lepić pierogi?...To moja ulubiona potrawa, niestety nie zawsze byłam zadowolona z konsystencji ciasta. Niektórzy dodają do ciasta jajko, inni olej, pozostali używają tylko mąki i ciepłej wody. Stało się...wreszcie znalazłam ciasto idealne i z chęcią podzielę się tą recepturą z innymi pierogożercami. Moje ciasto jest elastyczne, przez co pierogi nie pękają, poza tym w miarę łatwo się je rozwałkowuje.


Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- niecała szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- łyżka masła

Z podanych proporcji zazwyczaj wychodzi mi ok. 50 niewielkich pierożków.







środa, 17 września 2014

Racuchy z jabłkami


Racuchy z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Pod koniec lata, kiedy w ogrodzie mojej babci antonówki spadały masowo z gałęzi, mama smażyła nam na podwieczorek pyszne racuszki. Przepis zależał od tego, co akurat było w lodówce. Moje racuchy są bardzo mało wymagające, zaraz się zresztą przekonacie :)

Składniki:
- 0,5 kg antonówek
- 250 ml śmietany 18%
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka



Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Z podanych powyżej składników robimy ciasto, konsystencją powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wykładamy łyżkę ciasta, następnie kładziemy plaster jabłka i polewamy ciastem. Smażymy z obu stron aż do zrumienienia. Gorące posypujemy cukrem pudrem i jemy póki ciepłe...



Ciasteczka maślane



Tradycyjny francuski przepis na maślane ciasteczka idealne...





 Składniki:

- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 g masła
- 250 g mąki
- 90 g cukru
- szczypta soli



Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: 30 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Temperatura: 190 stopni


Nie ma nic skomplikowanego w przygotowaniu tych ciasteczek. Postępujemy podobnie, jak w przypadku kruchego ciasta do tarty. Przepis z którego piekłam ciasteczka był całkowicie po francusku, jedyne co zrozumiałam to składniki więc ciasto zagniotłam po swojemu. To znaczy wszystkie składniki zagniotłam razem, kulę z ciasta zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażalnika na 30 min. Następnie ciacho rozwałkowałam na grubość ok. 1 cm, szklaneczką wykroiłam formę ciastek , dla dekoracji ułożyłam owoce żurawinki i piekłam ciastka aż do momentu, kiedy zaczęły robić się złociste:)




Bon appetit...





środa, 27 sierpnia 2014

Ciastka owsiane bez cukru i mąki

Uwielbiam ciasteczka owsiane, a za najlepsze uważam te najeżone żurawiną i orzechami, troszkę grubsze i rozpływające się w ustach. Przez najbliższy czas przetestuję kilka przepisów, aż znajdę najsmaczniejszy. Dzisiejszy przepis jest na tyle fajny, że jest prosty, ciastka przygotowałam bardzo szybko a ponad to zamiast cukru użyłam miodu, nie ma też mąki ani mleka. Jeśli znajdziecie w sklepie płatki owsiane bezglutenowe z atestem, to ten przepis jest idealny dla osób nietolerujących glutenu.



Składniki na 12 szt:
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka migdałów
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych ( opcjonalnie)
- 0,5 szklanki żurawiny lub rodzynek
- 3 łyżki miodu
- 2/3 szklanki wody

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Temp. pieczenia: 180 stopni

Płatki, orzechy, migdały miksujemy następnie dodajemy żurawinę, wiórki i miód. Powoli dodajemy wodę, konsystencja powinna być dosyć zwarta. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości łyżki, układamy na papierze do pieczenia i troszkę spłaszczamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku.