sobota, 5 lipca 2014

Szwajcarskie ciasto kokosowo- śliwkowe




PRZEPIS ZNALAZŁAM W GAZETCE ZE SZWAJCARSKIMI PRZYSMAKAMI. W ORYGINALE JEST TO NADZIENIE MIGDAŁOWO-ŚLIWKOWE. JA ZAMIAST SPROSZKOWANYCH MIGDAŁÓW UŻYŁAM WIÓRKÓW KOKOSOWYCH. TEŻ WYSZŁO SMACZNIE:)


SKŁADNIKI:
-CIASTO FRANCUSKIE
-250G ŚLIWEK SUSZONYCH
-0,5 LITRA WODY
-150G WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
-3 ŁYŻKI SYROPU WANILIOWEGO
-SOK Z CYTRYNY LUB POMARAŃCZY

ŚLIWKI NAMACZAMY WE WRZĄTKU I ODSTAWIAMY NA GODZINĘ. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 200 STOPNI. CIASTO FRANCUSKIE DZIELIMY NA 2 CZĘŚCI. JEDNĄ CZĘŚĆ WYKŁADAMY NA FORMĘ DO TARTY. ODSTAWIAMY DO LODÓWKI. W TYM CZASIE MIKSUJEMY ŚLIWKI Z SYROPEM I ODROBINĄ WODY NA PUREE. NASTEPNIE MIKSUJEMY WIÓRKI Z SOKIEM Z CYTRYNY. NAJPIERW CIADSTO SMARUJEMY MASĄ KOKOSOWĄ, NASTĘPNIE ŚLIWKOWĄ. PRZYKRYWAMY DRUGIM PŁATEM CIASTA. PIECZEMY OK. 30 MINUT. PO CZYM CIASTO POWINNO POLEŻEĆ 15 MIN. W WYŁĄCZONYM PIECU.
 PO OSTYGNIĘCIU POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz