Składniki na ciasto:
- 25 dkg mąki krupczatki
- 18 dkg masła
- 10 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
Warstwa czekoladowa:
- 4 jajka
- 25 dkg cukru pudru
- 25 dkg czekolady gorzkiej
- 12 dkg maki
- 12 dkg rodzynek
- płatki migdałowe opcjonalnie
Cukier puder ucieramy z żółtkami na pianę. Dodajemy masło i jeszcze ucierając wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy cienko i układamy na natłuszczonej blasze, podpiekamy na złoty kolor ( 180 stopni). Przygotowujemy warstwę czekoladową: 4 jajka ucieramy z cukrem, po czym dodajemy płynną, lecz niegorącą czekoladę i mąkę. Ucieramy przez 15 min., następnie dodajemy opłukane i osuszone rodzynki oraz płatki migdałowe. Masę równomiernie wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do średnio gorącego piekarnika na 20-25 min.
Smacznego :)