Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g tłustego twarogu
- podsmażona 1 cebulka
- 1 jajko
- łyżka mleka
- łyżka bułki tartej
- mąka do panierowania
- majeranek, pieprz, sól,
- pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy ziemniaki ostygną przepuszczamy je przez praskę, dodajemy pokruszony twaróg i cebulę. Wszystko mieszamy i dobrze przyprawiamy. Dodajemy jajko, mleko i tartą bułkę. Na koniec posiekany szczypiorek. Formujemy małe placuszki, które obtaczamy w mącę. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron aż do zarumienienia. Placuszki proponuję podawać z buraczkami lub surówką z marchewki. Smacznego :)
Przepyszne połączenie placuszków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuję i również pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńrobiłam takie ostatnio i smakowaly mi :) zawsze jadlam placki ziemniaczane z surowych ziemniakow, ale postanowiłam odmienić to :) polecam te placuszki :)
OdpowiedzUsuńi zapraszam do mnie
http://mymodestlife.blogspot.com/