sobota, 27 września 2014

Szybkie muffiny bananowe



Składniki na 12 dużych muffinów:

- 3 banany
- 1 jajko 
- 1/2 szkl. jogurtu
- 1/2 szkl. roztopionego masła
- 1 3/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku d/p  
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- pocięta żurawina
- orzechy włoskie

- czekolada i masło do polewy



Temperatura i czas pieczenia: 180 stopni, 20 minut



Główna zasada pieczenia muffinów to mieszanie składników suchych w jednym naczyniu, a mokrych w drugim. Kiedy już to zrobimy to mieszamy ze sobą zawartość obu naczyń i powstałą masą wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, ponieważ ładnie wyrosną. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, polewamy muffiny czekoladową glazurą (1 tabliczka czekolady + 1/3 kostki masła). Posypujemy orzechami włoskimi i gotowe :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz