wtorek, 24 marca 2015

Domowa granola

  Moim ulubionym zimowym śniadaniem jest gorąca owsianka. Ale kiedy robi się cieplej, świeci słońce i zarzucamy na siebie lżejsze ciuszki, ja przerzucam się na lżejsze śniadanie. Ale z płatków owsianych wcale nie rezygnuję. Moja domowa granola jest bardzo mało wymagająca. Na blasze do pieczenia rozsypuję moje ulubione płatki owsiane i wybieram dodatki. Dla mnie obowiązkowo muszą być płatki migdałowe i wiórki kokosowe, i dowolne orzechy.Można także dodać przyprawy np. cynamon, imbir itp. Przygotowaną mieszankę piekę w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Po ostygnięciu dorzucam dużo żurawiny, czasami morele i śliwki. Gotową granolę przesypuję do słoika i codziennie rano cieszę się jej smakiem. Zajadam oczywiście z naturalnym jogurtem i miodem, albo sokiem malinowym. Polecam!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz