wtorek, 31 marca 2015

Krem cytrynowy



Cudowny, orzeźwiający i pyszny krem cytrynowy może być samodzielnym deserem lub wypełnieniem do tart, wafli czy kruchych ciasteczek. Dziś przedstawiam Wam podstawowy przepis na krem, wkrótce podzielę się z Wami przepisem na tartę cytrynową. Jeśli nie przepadacie za cytrynami, możecie użyć zamiast nich pomarańczy. Na pewno krem będzie równie pyszny.

Składniki:
- 4 żółtka
- 1 cytryna + skórka
- 1/4 l mleka
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru


W rondelku zagotowujemy mleko z mąką. W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem, do białości.
Żółtka stawiamy na małym ogniu i powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Dopiero gdy masa wyraźnie zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia. Po całkowitym ostygnięciu dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz