niedziela, 25 października 2015

Caramel shortbread

Bardzo, bardzo słodkie, szkockie ciasto. Inaczej nazywane ciastem milionera. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się kruchy spód, karmel i czekolada. Pogratuluję temu, kto zje więcej niż jeden kawałek na raz ;)

Składniki :
100g masła
3/4 szklanki mąki
łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru

masa kajmakowa

gorzka czekolada
łyżka śmietany kremówki

Bardzo szybko zagniatamy ciasto z zimnego masła i mąki. Następnie dodajemy śmietanę i cukier, zagniatamy ponownie. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Po wyjęciu z pieca, gdy spód jest jeszcze ciepły rozsmarowujemy masę kajmakową. Zostawiamy do ostygnięcia.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na koniec dodajemy kremówkę. Rozsmarowujemy na warstwie karmelu. Tak przygotowane ciasto schładzamy ok. 2 h w lodówce.











 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz