Przepis na ciasto ( starcza na 3 tarty o średnicy 24 cm )
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
Bardzo ważne, abyście szybko zagnietli ciasto, musi ono wylądować na 1 godzinę w lodówce, dla niecierpliwych 30 min. w zamrażalniku ;) Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, układamy na blaszce do tarty i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 170 st., pieczemy jakieś 30 min, do zarumienienia brzegów.
Krem z mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
Miksujemy na najnizszych obrotach serek ze śmietanką, pod koniec dodajemy cukier puder. Schładzamy w lodówce. Kilka truskawek i malin myjemy, maliny zostawiamy w całości, a truskawki przecinamy na pół wzdłuż. Rozpuszczamy troszkę konfitury truskawkowej i wlewamy do owoców, tak by zrobiły się całe szkliste.
Po upieczeniu i wystudzeniu spodu, wykładamy krem a na wierzchu układamy owoce w dowolny sposób.
Mniammm...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz