środa, 13 sierpnia 2014

Cytrynowe ciasteczka do kawy

W kawiarni, w której pracuję wpadliśmy na pomysł aby do każdej kawy podawać małe ciasteczka, które zawiesza się na filiżance. Wyglądają przesłodko i uważam, że jest to fajny gest w stosunku do gości. Aby zrobić te ciasteczka- zawieszki niezbędne są specjalne foremki do ciastek, ale myślę, że to nie problem je kupić. Przepis na tytułowe ciasteczka znalazłam we francuskiej książeczce, dołączonej do foremek. Jest to rodzaj kruchych herbatników o cytrynowym aromacie.

Składniki ( ok. 18 ciasteczek):
- 1 całe jajko + żółtko
- 130 g mąki
- 25 ml oliwy z oliwek
- 130 g cukru pudru
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli

Temperatura pieczenia: 170 stopni, piekarnik rozgrzany

Czas pieczenia: 15- 20 minut


Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem pudrem, powoli dodajemy mąkę na przemian z oliwą. Wyłączamy mikser, dorzucamy skórkę z cytryny, mieszamy drewnianą łyżką. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując je mąką aż nie będzie się kleiło. Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wyjmujemy wtedy, kiedy zrobią się rumiane.




1 komentarz:

  1. Zgadzam się - kiedy dostaję do kawy ciasteczko albo czekoladę, mam dużo większą ochotę wrócić do danej kawiarni, bo to znak, że dbają o klienta :)

    OdpowiedzUsuń