środa, 27 sierpnia 2014

Ciastka owsiane bez cukru i mąki

Uwielbiam ciasteczka owsiane, a za najlepsze uważam te najeżone żurawiną i orzechami, troszkę grubsze i rozpływające się w ustach. Przez najbliższy czas przetestuję kilka przepisów, aż znajdę najsmaczniejszy. Dzisiejszy przepis jest na tyle fajny, że jest prosty, ciastka przygotowałam bardzo szybko a ponad to zamiast cukru użyłam miodu, nie ma też mąki ani mleka. Jeśli znajdziecie w sklepie płatki owsiane bezglutenowe z atestem, to ten przepis jest idealny dla osób nietolerujących glutenu.



Składniki na 12 szt:
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka migdałów
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych ( opcjonalnie)
- 0,5 szklanki żurawiny lub rodzynek
- 3 łyżki miodu
- 2/3 szklanki wody

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Temp. pieczenia: 180 stopni

Płatki, orzechy, migdały miksujemy następnie dodajemy żurawinę, wiórki i miód. Powoli dodajemy wodę, konsystencja powinna być dosyć zwarta. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości łyżki, układamy na papierze do pieczenia i troszkę spłaszczamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku.

















1 komentarz: