Składniki ( ok. 18 ciasteczek):
- 1 całe jajko + żółtko
- 130 g mąki
- 25 ml oliwy z oliwek
- 130 g cukru pudru
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Temperatura pieczenia: 170 stopni, piekarnik rozgrzany
Czas pieczenia: 15- 20 minut
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem pudrem, powoli dodajemy mąkę na przemian z oliwą. Wyłączamy mikser, dorzucamy skórkę z cytryny, mieszamy drewnianą łyżką. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując je mąką aż nie będzie się kleiło. Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wyjmujemy wtedy, kiedy zrobią się rumiane.
Zgadzam się - kiedy dostaję do kawy ciasteczko albo czekoladę, mam dużo większą ochotę wrócić do danej kawiarni, bo to znak, że dbają o klienta :)
OdpowiedzUsuń