U mnie walentynkowa atmosfera już się unosi w powietrzu. Postanowiłam upiec mojemu Ukochanemu coś słodkiego, ale, że dba on o formę, padło na fit muffinki z płatków owsianych i żurawiny. Krem, który jest na górze to serek śmietankowy z odrobiną śmietany kremówki i pestkami granatu. Myślę, że odrobinka takiego kremu nikomu nie zaszkodzi, kilogramów nie przybędzie;). Niestety nie udało mi się znaleźć bezglutenowych płatków owsianych, jeśli macie taką możliwość to zróbcie te muffiny w wersji bezglutenowej. Serdecznie polecam i życzę romantycznych chwil, nie tylko 14 lutego, ale przez cały rok:)
Agata
Składniki suche:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 250 g suszonej żurawiny
Składniki mokre:
- 1/4 szklanki jogurtu
- odrobina mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
Krem:
- 150 g serka śmietankowego lub mascarpone
- 2 łyżki śmietany kremówki
- kilka kropel soku z cytryny
- cukier puder do smaku
- pestki granatu
Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Papilotki napełniamy gdzieś do 3/4 wysokości, bo te muffiny nie wyrosną duże.
Pieczemy przez około 25 minut.
W czasie gdy pieką się muffiny, ubijamy serek ze śmietaną i cukrem pudrem, wstawiamy do lodówki. Po wystudzeniu muffinów nakładamy na wierzch krem i posypujemy pestkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz