poniedziałek, 26 stycznia 2015

Grzebyki z różaną marmoladą

Nie ukrywam, że są to najlepsze domowe ciastka jakie do tej pory upiekłam. A jest to przepis z przed kilku lat. Zobaczyłam go w programie Ewy Wachowicz, od razu wypróbowałam i byłam w szoku, że te ciastka są tak pyszne. A właściwie nie wymagają dużo zachodu, a składniki są proste i tanie. Grzebyki są z kruchego ciasta, ale dzięki kwaśnej śmietanie smakują jak ciasto półfrancuskie. Naprawdę je Wam polecam, są też świetne jeśli chcecie sprawić komuś bliskiemu słodką niespodziankę. Mogę się założyć, że jeśli raz ich spróbujecie to zagoszczą na stałe w waszej kuchni.

Z niecierpliwością czekam na Wasze opinie i pozdrawiam,
Agata







Składniki:
- 2 szklanki mąki (ok.340 g)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g masła
- marmolada różana
- cukier puder do posypania

Z podanych składników ugniatamy ciasto i standardowo formujemy kulę i chowamy je do lodówki na 30 minut minimum. W tym czasie przygotowujemy stolnicę wysypaną mąką i wałek. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na duży prostokąt, ciasto powinno mieć grubość mniej więcej 4 mm. Krótszy brzeg prostokąta smarujemy grubą warstwą marmolady, zawijamy dwa razy w rulonik. Odkrawamy go od reszty ciasta i powtarzamy czynność aż do wykończenia ciasta. Następnie rulony dzielimy na 6 cm części, które nacinamy na brzegu, aby przypominały grzebyk. Na blaszce lekko zaokrąglamy grzebienie dla ładniejszego kształtu.
Pieczemy ok. 30 min , po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz