http://slodkiegocos.blogspot.com/2015/03/krem-cytrynowy.html
Składniki na kruche ciasto:
- 1/2 kostki masłą
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- szklanka mąki
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie i szybko. Formujemy w kulę i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piec do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim blaszkę do tarty. Jeśli nie macie blaszki, możecie zawinąć brzegi ciasta w falbankę. Na środek ciasta kładziemy papier do pieczenia, który obciążamy np. fasolą lub grochem. Pieczemy 15 min, do zarumienienia. Dopiero gdy ciasto ostygnie wypełniamy je cytrynowym kremem. Smacznego!
Przypominam, że ten jak i inne moje przepisy znajdziecie na:
http://durszlak.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz