Uwielbiam ciasto drożdżowe, praktycznie w każdej postaci. Dziś postanowiłam upiec takie ciasto z cynamonową masą. Świetne jest to, że można sobie odrywać kawałki ciasta, nie musimy używać noża. Jak każde ciasto drożdżowe także i to jest pracochłonne, ale mimo wszystko nie jest trudne.
Składniki :
600g mąki
150g cukru
cukier waniliowy
21g drożdży instant
2 jajka
400ml mleka
100g masła
szczypta soli
Nadzienie :
150g miękkiego masła
1 1/2 łyżeczki cynamonu
150g cukru
Do tego ciasta potrzebna jest nam blaszka prostokątna o wymiarach 35x25 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W dużym naczyniu mieszamy ze sobą sypkie składniki. Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem, i roztrzepanymi jajkami. Dodajemy do mąki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodziło od dłoni i będzie gładkie. Ciasto pozostawiamy na 25 min. do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy jego 1/3 część. Rozwałkowujemy na wielkość naszej blaszki i układamy na jej spodzie. Z reszty ciasta wałkujemy duży prostokąt. Na wierzchu smarujemy go masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy ok.2 cm kawałki, które później układamy na sztorc na warstwie ciasta. Pozostawiamy jeszcze na 15 min.do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Cudownie puchate pyszności :)
OdpowiedzUsuń