środa, 23 grudnia 2015

Piernik ekspresowy

Zdążycie go zrobić nawet w wigilię,  nie wymaga ani dużo czasu, ani pracy. Całkiem niedawno wrzucałam przepis na mięciutkie pierniki na śmietanie. Bardzo wszystkim smakowały dlatego pomyślałam, że z tego samego przepisu zrobię ciasto, piernik jest przekładany powidłami śliwkowymi i polany czekoladą.

Składniki :
280g kwaśnej śmietany
660g mąki
400g cukru
2 jajka
łyżeczka sody
przyprawa do piernika 2 op.
skórka z 1 pomarańczy
powidła śliwkowe do przełożenia

polewa :
tabliczka czekolady deserowej
3 łyżki masła
1 opakowanie maczku dekoracyjnego Delecta o smaku truskawkowym
1 opakowanie maczku dekoracyjnego Delecta o smaku mango

Wszystkie składniki mieszamy razem. Ciasto jest dość zwarte, przekładamy je do dużej prostokątnej blachy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy nie dłużej niż 30 minut. Gdy ciasto ostygnie przekładamy je powidlami i polewamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy według uznania ale koniecznie z produktami do dekoracji deserów, tylko z naturalnych składników, od Delecty.








Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz