Kruche ciasto:
- 1 1/2 szkl. mąki
- 1/4 szkl. cukru
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Zagniatamy margarynę z mąką i solą, następnie dodajemy cukier , jajko i zimną wodę. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i układamy na wysmarowanej tłuszczem formie. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, czyli około 30 minut.
Masa:
- gotowa masa kajmakowa w puszce
- 3 banany
- 180 ml śmietany kremówki
- wiórki z gorzkiej czekolady
Wypieczony spód smarujemy masą kajmakową, ale niech to będzie cienka warstwa ponieważ masa jest bardzo słodka. Banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, układamy na toffee. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i wykładamy na banany. Ostrym nożem wykrawamy z czekolady wiórki, którymi posypujemy ciasto.
Smacznego :)
na pewno humor poprawi zwłaszcza z filiżanką kawy:)
OdpowiedzUsuńOj tak, dzisiaj tylko kawa i cukier...duużo cukru :)
Usuń