poniedziałek, 19 maja 2014

Brownie z bezami

Dzisiaj wariacja na temat brownie, czyli najprostszego i najszybszego ciasta na świecie...Różowe bezy zakupiłam w pobliskim sklepie spożywczym, przyznacie, że wyglądają prześlicznie... Na środek troszkę owoców sezonowych i piękny deser mamy gotowy. Dla przypomnienia przepis na brownie:
                                                                 
- 1 margaryna                                              
- 1/3 szklanki mąki                                      
- 2 cukry waniliowe
- 1 czekolada gorzka
- 1 czekolada mleczna
- 5 jajek

Roztapiamy tłuszcz z czekoladą w kąpieli wodnej. Pozwalamy masie ostygnąć. Kilka łyżek czekolady zostawiamy na polewę. Następnie do czekolady dodajemy cukier, mąkę i jajka i miksujemy krótko na średnich obrotach. Pieczemy na papierze, w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut. Gdy ciasto ostygnie polewamy je czekoladą, układamy borówki i truskawki a wokoło różowe beziki.

Smacznego :)


1 komentarz: