wtorek, 24 czerwca 2014

Brownie z gruszkami

Kolejny przepis na poczciwe brownie, czyli ciasto, które każdemu się udaje. Pewnego dnia przyszedł mi do głowy pomysł na wersję gruszkową tego oto ciasta. Jest to naprawdę fajne połączenie, koniecznie spróbujcie :)

Przepis:
- 2 gorzkie czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 całe jajka
- 250 g masła lub margaryny
- 1 duża gruszka
Czekoladę rozpuszczamy razem z tłuszczem w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z pozostałymi składnikami na najwyższych obrotach, ale nie za długo. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Gruszkę kroimy wzdłuż, następnie na cieniutkie plasterki, układamy na masie czekoladowej. Pieczemy ok 20-30 minut. Ozdabiamy wachlarzem z plasterków gruszki i świeżą miętą.




Samych pyszności życzę ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz