Cupcakes 12 sztuk:
- 140 g mąki
- 120 g cukru pudru
- 40 g masła
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku d/p
- szczypta soli
- skórka z 2 pomarańczy
Wykonanie jest banalnie proste. Najpierw ubijamy mikserem: mąkę, cukier, proszek, masło i sól do jednolitej konsystencji. Dodajemy połowę mleka, cały czas miksując. Jajko i pozostałą część mleka roztrzepujemy i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na najwyższych obrotach aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy wszystko łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W formie do pieczenia układamy papilotki, wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy 25 minut.
Mus czekoladowy:
- 1 czekolada deserowa
- pół opakowania mascarpone
Babeczki rosną w piecu, więc możemy zrobić szybki krem o konsystencji musu. Rozpuszczamy czekoladę, jak zwykle w kąpieli wodnej. Pozwalamy jej ostygnąć. Gdy będzie już w temperaturze pokojowej, dodajemy po trochu mascarpone, w takiej samej temperaturze. Łączymy oba składniki za pomocą miksera, krem nie może być rzadki, pamiętajcie o tym!
Kiedy babeczki już ostygną, możemy je udekorować kremem a na wierzch posypać je skórką pomarańczową:)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz