niedziela, 6 kwietnia 2014

Quiche

Witam Was :)
Po pierwsze, chciałabym podziękować wszystkim, którzy odwiedzają mojego bloga...Mam nadzieję, że będzie Was jeszcze więcej i więcej:) Będę również wdzięczna za wszelkie komentarze, uwagi... a pochwały w szczególności ;)

Dzisiaj zrobiłam dwa rodzaje quiche, idealne na wiosenny piknik. Choć dzisiejsza pogoda raczej temu nie sprzyja. Nie myślcie, że piekę tylko i wyłącznie tarty, po prostu tak wyszło, ale obiecuję, że mój blog nie będzie monotonny. Poza tym, tarty to jedne z najprostszych ciast, więc jeśli dopiero się uczycie piec, są idealne dla Was:)

Dzisiaj quiche, czyli tarty na słono...



Quiche z cukinią i pomidorami

Quiche z wędzonym łososiem i szpinakiem





"Pani quiche" u góry to tarta z cukinią, pomidorami i szczypiorkiem...
"Pani quiche" na dole to tarta z młodym szpinakiem i wędzonym łososiem...



Ciasto ( na jedną tartę ):
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 125 g margaryny
- szczypta soli
- 1 jajko

Najpierw zagniatamy margarynę z mąką, dodajemy jajko i ewentualnie 2 łyżki zimnej wody. Chłodzimy 30 min w lodówce. Po wyjęciu traktujemy wałkiem, na posypanej mąką stolnicy. Formę smarujemy tłuszczem, układamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Sam spód podpiekamy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku, jakieś 15- 20 minut. Następnie nakładamy wybrany farsz i pieczemy jeszcze 30, 40 minut, aż masa się zetnie. Następnie schładzamy w lodówce.

Farsz z cukinią :
- 1 mała cukinia zielona
- 1 cebulka
- pół pęczka szczypiorku
- 1 pomidor
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Na oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki cukinię z cebulką. Gdy zmięknie przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy zmiksowanym jajkiem ze śmietaną i przyprawami. Na wierzchu układamy  pokrojonego pomidora oraz posypujemy szczypiorkiem.



Farsz ze szpinakiem:
- 2 garście "baby" szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g wędzonego łososia
- pół czerwonej cebuli
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Na oleju podsmażamy posiekany czosnek, dorzucamy umyty młody szpinak. Króciutko smażymy, wykładamy na podpieczony spód, rozkruszamy łososia i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy czerwoną cebulę, pokrojoną w półplasterki. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.


Którą quiche wybieracie?...

Pozdrawiam, Agata





1 komentarz:

  1. Bardzo dziekuje za przepisy, kilka zapisalam, na pewno skorzystam. Prosilabym o podawanie ilosci w gramach i ml. Z tymi szklankami to roznie bywa. Mieszkam za granica, a tutaj szklanki sa rozne. Do tego nie wiem, czy ma byc wypelniona po brzegi, kopiata czy plaska. Oczywiscie jakos dam sobie rade. Na roznych stronach waga maki ze szklanki waha sie od 140 g do 170g, a to moze robic roznice przy wypiekach. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń