niedziela, 27 kwietnia 2014

Egzotyczna tarta z granatem i migdałami

Jeśli chodzi o wygląd tego deseru, jest po prostu oszałamiający. Pestki granatu na białym kremie z mascarpone sprawiają, że tej tarcie nie można się oprzeć. Idealny deser na gorące, letnie dnie...A te pestki kojarzą mi się z jakimiś szlachetnymi klejnotami. Wyłupywanie ich jest delikatnie mówiąc upierdliwe, ale efekt końcowy jest tego wart.

Kruche ciasto:
- 1 1/2 szkl. mąki                          
- 1/4 szkl. cukru
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli


Zagniatamy margarynę z mąką i solą, następnie dodajemy cukier , jajko i zimną wodę. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i układamy na wysmarowanej tłuszczem formie. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, czyli około 30 minut.


Krem:
- 250 g mascarpone
- 150 g serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru

- pestki z jednego granatu
- płatki migdałowe


Mascarpone ubijamy na niskich obrotach, następnie dodajemy powoli serek homogenizowany o smaku waniliowym, na przemian z cukrem pudrem. Pozwalamy masie schłodzić się w lodówce. 







Smacznego,
Agata







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz