Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- sól, pieprz, tymianek
- liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
- pęczek natki lub koperku
- 3 jajka
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z przyprawami( liść i ziele) w proporcji 1:1 do momentu, aż zrobi się z niej papka. Na patelni podsmażamy cebulę na rumiano, na koniec wrzucamy rozgnieciony czosnek i przyprawy. Soczewicę odsączamy, jeśli jest taka potrzeba i łączymy z cebulą. Dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji. Na koniec dorzucamy koperek i suszone pomidory. Podłużną blachę wykładamy folią aluminiową, wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 minut.
Smacznego,
Agata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz