wtorek, 22 kwietnia 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy

Z racji tego, że nie jem mięsa,  na święta kombinuję z różnymi wegetariańskimi przepisami. W zeszłym roku robiłam pasztet jajeczny, w tym postawiłam na czerwoną soczewicę. Pasztet jest bardzo smaczny, nawet zdeklarowani mięsożercy przy świątecznym stole nie mogli się mu oprzeć. Jak większość przepisów na moim blogu, ten także jest stosunkowo łatwy.


Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- sól, pieprz, tymianek
- liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
- pęczek natki lub koperku
- 3 jajka


Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z przyprawami( liść i ziele) w proporcji 1:1 do momentu, aż zrobi się z niej papka. Na patelni podsmażamy cebulę na rumiano, na koniec wrzucamy rozgnieciony czosnek i przyprawy. Soczewicę odsączamy, jeśli jest taka potrzeba i łączymy z cebulą. Dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji. Na koniec dorzucamy koperek i suszone pomidory. Podłużną blachę wykładamy folią aluminiową, wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 minut.









Smacznego,
Agata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz