Kruche ciasto i mnóstwo czekoladowego kremu, oto przepis na sukces. Tarta jest prosta w przygotowaniu i bardzo szybka do zrobienia, więc jeśli macie mało czasu a goście za chwilę się pojawią, możecie szybko zagnieść ciasto i będzie pyszny deser.
Tarta czekoladowa z truskawkami
Kruche ciasto:
- 1 1/2 szkl. mąki
- 1/4 szkl. cukru
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Zagniatamy margarynę z mąką i solą, następnie dodajemy cukier , jajko i zimną wodę. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i układamy na wysmarowanej tłuszczem formie. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, czyli około 30 minut.
Krem czekoladowy:
- 2 czekolady deserowe
- 1/4 szkl. śmietany kremówki
- 4 łyżki mascarpone
Krem jest dziecinnie prosty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Dopiero do wystudzonej czekolady dodajemy mascarpone, które nadaje kremowi puszystości i wszystko miksujemy. Krem schładzamy w lodówce.
Krem wylewamy na upieczony spód i dekorujemy truskawkami.
Jeżeli chcecie, aby truskawki lśniły tak jak na zdjęciu, wystarczy rozpuścić troszkę dżemu truskawkowego lub innego i posmarować nim truskawki :)
Ciasto powinno się chłodzić w lodówce...
Gotowe:)
Agata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz