czwartek, 10 kwietnia 2014

Tarta czekoladowa


 Kruche ciasto i mnóstwo czekoladowego kremu, oto przepis na sukces. Tarta jest prosta w przygotowaniu i bardzo szybka do zrobienia, więc jeśli macie mało czasu a goście za chwilę się pojawią, możecie szybko zagnieść ciasto i będzie pyszny deser. 


Tarta czekoladowa z truskawkami


Kruche ciasto:

- 1 1/2 szkl. mąki                          
- 1/4 szkl. cukru
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli


Zagniatamy margarynę z mąką i solą, następnie dodajemy cukier , jajko i zimną wodę. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i układamy na wysmarowanej tłuszczem formie. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, czyli około 30 minut.



Krem czekoladowy:

- 2 czekolady deserowe
- 1/4 szkl. śmietany kremówki
- 4 łyżki mascarpone



Krem jest dziecinnie prosty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Dopiero do wystudzonej czekolady dodajemy mascarpone, które nadaje kremowi puszystości i wszystko miksujemy. Krem schładzamy w lodówce. 

Krem wylewamy na upieczony spód i dekorujemy truskawkami.

Jeżeli chcecie, aby truskawki lśniły tak jak na zdjęciu, wystarczy rozpuścić troszkę dżemu truskawkowego lub innego i posmarować nim truskawki :)

Ciasto powinno się chłodzić w lodówce...

Gotowe:)

Agata






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz